Σάββατο, 31 Μαΐου 2008

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Το χωριό Φούρνοι βρίσκεται σε απόσταση οκτώ περίπου χιλιομέτρων της οδού από το Κρανίδι προς το Ναύπλιο. Το όνομά του σύμφωνα με μαρτυρίες των ντόπιων αποδίδεται στη δευτερότοκη κόρη κάποιου μυθικού βασιλιά Φούρνεα , ο οποίος βασίλευε στην παραθαλάσσια περιοχή όπου υπήρχε και το ανάκτορό του χτισμένο με πελεκημένους ογκόλιθους .
Το χωριό θα ξαφνιάσει τον επισκέπτη με τους καλοφροντισμένους κήπους του και την ολόασπρη νησιώτική όψη του. Λείψανα όλων των ιστορικών εποχών υπάρχουν εντός του χωριού , στην κορυφή του λόφου και στους δύο προϊστορικούς οικισμούς που βρίσκονται κοντά στο χωριό. Ενορία των Φούρνων είναι η εκκλησία των Ταξιαρχών ενώ υπάρχουν διάσπαρτες και άλλες εκκλησίες και μοναστήρια. Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, της Κοιμήσεως , της Θεοτόκου , των Αγίων Αναργύρων, των Αγίων Θεοδώρων και τα εξωκλήσια του Αγίου Ιωάννη στο Λαμπαγενά και του Αγίου Αθανασίου στο Λουτρό. Αξίζει κάποιος να επισκεφτεί τα Παπούλια που βρίσκονται δίπλα στο χωριό Φούρνοι , να χαλαρώσει κάτω από την σκιά των πεύκων και να δροσιστεί με το κρυστάλλινο νερό της πηγής.
Το Φαράγγι Καταφύκι βρίσκεται στην περιοχή ανάμεσα στους Φούρνους και την Ερμιόνη. Κατά τους μήνες του χειμώνα ο ομώνυμος χείμαρρος μεταφέρει σημαντική ποσότητα υδάτων της Ερμιονίδας σχηματίζοντας ένα σπάνιας ομορφιάς οικοσύστημα. Το πάλεμα του νερού έχει δώσει πολλές μορφές στους βράχους της κοίτης που μεταμορφώνονται ανάλογα με το φως και τη σκιά της ώρας και της εποχής φτιάχνοντας μια άτακτη παράταξη από αλλόκοτα όντα που δείχνουν να ακολουθούν πειθήνια μία ασάλευτη πορεία χωρίς αρχή και τέλος , κάτω από την άγρυπνη επιτήρηση της αυστηρής σιλουέτας των ορθών πέτρινων φρουρών. Από την αρχαιότητα το Καταφύκι ερέθισε τη φαντασία των ανθρώπων ώστε να πλάσει μύθους για τα βασίλεια του Πλούτωνα και να παραδώσει στο χρόνο την εντύπωση του δέους που νοιώθει ο διαβάτης του. Η τοπική παράδοση θέλει το Καταφύκι τόπο δαιμονικό ενώ στο υψηλότερο σημείο του βρίσκεται η «Φούρκα του διαβόλου » , ένας κορμός ξεραμένου δέντρου όπου « κρέμαγαν οι διαβόλοι τα τουφέκια τους». Το στοιχείο αυτό υποδηλώνει καταφύγιο ληστών.Το μέρος αυτό σύμφωνα με λαϊκές παραδόσεις συγκοινωνεί με το Σπήλαιο Φράγχθι , το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Κοιλάδα.
Σήμερα ο επισκέπτης του φαραγγιού μπορεί να θαυμάσει τη μοναδική φυσική ομορφιά του. Στην περιοχή του αυτοφύεται η περίφημη αργολική ορχιδέα. lδιαίτερα σπάνια είδη πουλιών μπορεί να παρατηρηθούν ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Η χαράδρα αυτή με τις δασωμένες γωνιές της αποτελεί ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς που μένει αξέχαστη στον επισκέπτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: